Z dwóch paczek mielonego mięsa zrobię sycące danie na Sylwestra. Znajomi co roku o nie proszą
Sylwestra w tym roku spędzę w gronie rodziny i znajomych. Wieczór umili nam muzyka i pyszne potrawy. Będą lekkie przekąski, pożywne dania, napoje i oczywiście coś na słodko. Najdłużej zwykle przyrządza się dania na ciepło, ale ja mam już sprawdzony patent. Na domówkę zwykle dzień wcześniej szykuję pożywne chili con carne, które doskonale nadaje się do odgrzewania. Goście zawsze się nim zajadają.
Co to jest chili con carne?
Chili con carne to jedno z najsłynniejszych dań kuchni amerykańsko-meksykańskiej. Tę jednogarnkową, pożywną potrawę można nazwać gulaszem. Jej podstawą jest mielona wołowina. Dodaje się do niej także pomidory, papryczki chili, cebulę, czosnek, fasolę czerwoną i przyprawy. Z tych składników powstaje gęsty, pikantny gulasz, który doskonale smakuje na ciepło.
Jak zrobić chili con carne?
Przygotowanie chili con carne nie jest trudne, ani czasochłonne. Polega na podsmażeniu mielonego mięsa, a potem dodaniu go do aromatycznego sosu, bazującego na warzywach i przyprawach. Całość dusi się na wolnym ogniu około pół godziny, aż sos zgęstnieje. Pod koniec do potrawy dodaje się czerwoną fasolę i ewentualnie kukurydzę z puszki. Całość doprawia się do smaku i dusi jeszcze ok. 10 minut.
Przepis: Chili con carne z kukurydzą
Pożywna potrawa jednogarnkowa idealna do odgrzewania
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego, najlepiej wołowego, ale może być wołowo-wieprzowe
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 świeża papryczka chili
- olej do smażenia
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250–300 ml bulionu lub wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki kakao
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Smażenie składnikówW dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj mielone mięso i mieszając, smaż je 8-10 minut, aż się ładnie zrumieni. Przełóż je na talerz. W garnku podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek, chili i pokrojoną na kawałki paprykę. Smaż 2-3 minuty. Dodaj kumin, paprykę i oregano, chwilę przesmaż.
- DuszenieDo warzyw dodaj podsmażone mięso, a także pomidory z puszki, koncentrat i bulion. Wymieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu 30–40 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli potrawa jest za gęsta, dodaj trochę wody, gdy za rzadka – duś pod odkryciem, by woda odparowała.
- Wykańczanie potrawyDo potrawy dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki. Dodaj kakao, szczyptę cukru, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Potrawę w razie potrzeby dopraw do smaku.
Jak podać chili con carne?
Chili con carne doskonale smakuje podane na ciepło. Jest sycące, pożywne i pełne smaku. Można je zaserwować na rodzinny obiad, domówkę, czy spotkanie przy piwie. Jest idealne na chłodne dni, bo dobrze rozgrzewa. Świetnie nadaje się też do odgrzewania, a następnego dnia smakuje nawet lepiej. Można je podać z ryżem, nachosami, tortillą czy po prostu chlebem. Przed podaniem potrawę warto posypać świeżą, posiekaną kolendrą, startym serem czy zaserwować z kwaśną śmietaną.